Trufle rumowe

    Trufle rumowe

    2polubienia
    2godz.12min.


    Zrobione przez 223 osoby

    Pyszne czekoladki, bez których żadne święta się nie odbędą! Znikają w oka mgnieniu! Rum można zastąpić burbonem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 170 g półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 3 łyżki syropu kukurydzianego
    • 1/2 szklanki (120 ml) rumu
    • 450 g pokruszonych biszkoptów waniliowych
    • 100 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.12min. 

    1. Groszki czekoladowe włożyć do miseczki i wstawić do mikrofalówki na 1 minutę, zamieszać i dalej podgrzewać co 20 sekund mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą. Dodać cukier i syrop, wymieszać. Dolać rum i wymieszać. Na końcu masę wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i orzechami. Przykryć i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    2. Z masy czekoladowej formować małe kulki, obtaczać w mieszance zmielonych orzechów i cukru pudru, albo samego cukru pudru. Przechowywać w zamkniętym pojemniku najlepiej przez tydzień przed podaniem, aby smaki się "przegryzły".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis