Płatek róży

    Płatek róży

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 21 osób

    Nietypowy przepis na babkę z wykorzystaniem wody różanej (którą można nabyć w sklepach z żywnością orientalną). Woda różana to popularny dodatek do wypieków w kuchni Środkowego Wschodu. Można jej używać zamiennie z wodą pomarańczową. Obie wody są bardzo słodkie!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 225 g masła
    • 1 i 2/3 szklanki (335 g) cukru kryształu
    • 5 jajek
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 40 g zmielonych migdałów
    • 1 łyżeczka wody różanej
    • 2 krople czerwonego barwnika spożywczego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem o średnicy 23 cm.
    2. Masło utrzeć. W oddzielnej misce ubijać jajka z cukrem, aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i sól. Na końcu wymieszać z utartym masłem.
    3. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać ekstrakt i migdały. Do drugiej wodę różaną i barwnik. Do formy nakładać łyżką na przemian obydwa rodzaje ciasta.
    4. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 50-60 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis