Potrawka z warzyw korzeniowych

    Potrawka z warzyw korzeniowych

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 9 osób

    To potrawa z mojego dzieciństwa. Tata często ją przygotowywał. Warzywa duszone z mieloną wołowiną to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dodatek ketchupu sprawia, że danie zyskuje wyśmienity smak, a dzieci go pałaszują!

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 łodygi selera naciowego, posiekanego
    • 3/4 szklanki (180 ml) ketchupu
    • 1,6 litra wody
    • 60 g małych marchewek (baby)
    • 1 mała brukiew, drobno pokrojona
    • 4 duże ziemniaki, drobno pokrojone
    • 1 mała główka kapusty, drobno poszatkowanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W garnku wymieszać mielone mięso z cebulą i selerem. Smażyć na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż mięso będzie brązowe. Nadmiar tłuszczu odlać.
    2. Dodać ketchup, wodę, marchewki, brukiew i ziemniaki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut.
    3. Dodać kapustę i dusić przez kolejne 30-45 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis