Indyjski chleb rumali roti

    Indyjski chleb rumali roti

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 69 osób

    Pyszny mięciutki chleb według indyjskiej receptury. Rumal w języku Urdu znaczy chusteczka, bo ten chleb jest cieniutki jak chusteczka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 275 g mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2/3 szklanki (160 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać olej i mieszać widelcem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać wodę i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
    2. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować kulę i bardzo cienko rozwałkować. Oprószyć mąką, aby się nie sklejało.
    3. Dużą patelnię (najlepiej żeliwną) odwrócić do góry dnem nad palnikiem i rozgrzać. Nakładać placki i trzymać na patelni przez 40-50 sekund. Kiedy chleb będzie gotowy, pojawią się małe czarne kropki. Zawinąć i podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis