Ostrygi Rockefellera

    Ostrygi Rockefellera

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 117 osób

    Ten przepis to moja wersja słynnych ostryg Rockefellera. Danie zawdzięcza swą nazwę niezwykłemu bogactwu smaków. Ostrygi są zapiekane w maślano-serowym sosie z dodatkiem szpinaku. Podaj to jak przystawkę, a goście będą zachwyceni!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 48 świeżych ostryg w skorupkach
    • 1,5 szklanki (350 ml) piwa
    • 2 ząbki czosnku
    • sól do smaku
    • 7 ziaren czarnego pieprzu
    • 115 g masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 paczka (300 g) mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 225 g startego sera żółtego
    • 225 g startego sera fontina
    • 225 g startej mozzarelli
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ostrygi oczyścić i włożyć do dużego garnka. Wlać piwo i tyle wody aby zakryć ostrygi. Dodać czosnek, sól i ziarna pieprzu. Zagotować, odstawić z ognia i odcedzić. Wystudzić.
    2. Kiedy ostrygi przestygną, otworzyć je i wyrzucić górną część skorupy. Ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
    3. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień, dodać szpinak i sery. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż sery się roztopią. Dodać mleko, doprawić solą i pieprzem. Za pomocą łyżki nakładać sos na każdą ostrygę, tak aby wypełnił skorupkę. Posypać bułką tartą.
    4. Piec na złoty kolor przez około 8-10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis