Sos vinaigrette z pieczoną papryką

    Sos vinaigrette z pieczoną papryką

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 28 osób

    Pyszny sos na bazie pieczonej papryki. Niezwykle aromatyczny z dodatkiem octu winnego, czosnku i bazylii. Smakuje wybornie z zieloną sałatą, grillowanym kurczakiem albo sercami karczochów. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 duże czerwone papryki
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
    2. Papryki natrzeć oliwą i ułożyć na blaszce. Piec przez 25-30 minut, do momentu, aż skórka zrobi się czarna.
    3. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie obrać i usunąć gniazda nasienne.
    4. W blenderze zmiksować papryki z oliwą, octem, majonezem, serem, czosnkiem, bazylią oraz solą i pieprzem. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis