Zupa z pieczonym czosnkiem

    Zupa z pieczonym czosnkiem

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 72 osoby

    Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa z dodatkiem sherry. Pieczone główki czosnku są gotowane z warzywami na zupę, która jest następnie zmiksowana na krem. Pyszna podawana z chrupiącymi grzankami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 główki czosnku
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 6 łyżek (85 g) niesolonego masła
    • 4 pory, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 6 łyżek (45 g) mąki pszennej
    • 4 szklanki (950 ml) bulionu drobiowego
    • 1/3 szklanki (80 ml) wytrawnej sherry
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany kremówki 30%
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól do smaku
    • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Z główek czosnku odciąć około 0,5 cm końcówki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, pokropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 1 godzinę. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdy ząbek obrać (lub ścisnąć między kciukiem a palcem wskazującym i wycisnąć) i posiekać.
    2. W garnku, na wolnym ogniu roztopić masło. Dodać czosnek, pory i cebulę i zeszklić je, smażąc przez około 8 minut. Dodać mąkę i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać gorący bulion i sherry i gotować przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.
    3. Przestudzoną zupę partiami miksować w blenderze.
    4. Przelać do garnka i dodać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, przez około 10 minut. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

    rada

    Zmiksowaną zupę można wstawić na 1 dzień do lodówki, a następnie zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis