Pieczony schab w glazurze z syropu klonowego

    Pieczony schab w glazurze z syropu klonowego

    6polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 563 osoby

    Wspaniały przepis na świąteczną pieczeń. Aromatyczna i soczysta! Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu i równie pyszna na drugi dzień z chlebem i musztardą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 1 szklanka (235 ml) syropu klonowego
    • 4 łyżki musztardy Dijon
    • 2,5 łyżki octu jabłkowego
    • 2,5 łyżki sosu sojowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Wymieszać syrop z musztardą, octem i sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Schab ułożyć w brytfannie i równomiernie pokryć przygotowanym sosem.
    3. Piec przez około 1 godzinę, do momentu, aż termometr wetkniety w mięso wskaże 70 stopni C. Odstawić na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Następnie kroić w plastry i podawać.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis