Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem

    Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 139 osób

    Pyszny i prosty przepis na jagnięcinę. Delikatne, aromatyczne mięso najlepiej smakuje pieczone w towarzystwie ziemniaków i podlewane sosem własnym. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 ząbki czosnku, pokrojonego
    • 2 łyżki świeżego rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 kg udźca jagnięcego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W udźcu zrobić nacięcia co 8-10 cm, na tyle głębokie, aby można było wetknąć w mięso ząbki czosnku. Oprószyc solą i pieprzem. Obłożyć gałązkami rozmarynu.
    2. Piec w temperaturze 165-175 stopni C przez 1 godzinę. Mięso powinno być jeszcze trochę różowe, wtedy jest najsmaczniejsze.

    Rada:

    Nacinanie udźca i wkładanie w kieszonki czosnku może być czasochłonne. Dlatego można zamiast tego czosnek posiekać i natrzeć nim mięso, razem z rozmarynem, solą i pieprzem.

    Czas pieczenia:

    Udziec jagnięcy piecze się 15 minut na każde 0,5 kg mięsa, plus dodatkowo 10 minut. Po upieczeniu należy mięso odstawić na 15 minut, aby soki rozeszły się po nim równomiernie i pieczeń była soczysta.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczony udziec jagnięcy
    Pieczony udziec jagnięcy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PasyÉire
    autor:
    3

    - - 25 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis