Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes
Następne

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem

Pyszny i prosty przepis na jagnięcinę. Delikatne, aromatyczne mięso najlepiej smakuje pieczone w towarzystwie ziemniaków i podlewane sosem własnym. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

MBENHAM

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 4 ząbki czosnku, pokrojonego
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kg udźca jagnięcego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. W udźcu zrobić nacięcia co 8-10 cm, na tyle głębokie, aby można było wetknąć w mięso ząbki czosnku. Oprószyc solą i pieprzem. Obłożyć gałązkami rozmarynu.
  2. Piec w temperaturze 165-175 stopni C przez 1 godzinę. Mięso powinno być jeszcze trochę różowe, wtedy jest najsmaczniejsze.

Rada:

Nacinanie udźca i wkładanie w kieszonki czosnku może być czasochłonne. Dlatego można zamiast tego czosnek posiekać i natrzeć nim mięso, razem z rozmarynem, solą i pieprzem.

Czas pieczenia:

Udziec jagnięcy piecze się 15 minut na każde 0,5 kg mięsa, plus dodatkowo 10 minut. Po upieczeniu należy mięso odstawić na 15 minut, aby soki rozeszły się po nim równomiernie i pieczeń była soczysta.

Zobacz jak to zrobić!

Pieczony udziec jagnięcy Pieczony udziec jagnięcy

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie