Pieczona gęś w sosie z porto

    Pieczona gęś w sosie z porto

    Zapisz do ulubionych
    3godz.20min.


    Zrobione przez 27 osób

    Fantastyczny przepis na pieczoną gęś. Robię ją od lat i zawsze wywołuje aplauz! Aromatyczne i wilgotne mięso, wspaniała potrawa na świąteczny stół.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 cała (około 5 kg) świeża gęś
    • 3 cebule
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 4 kromki pieczywa francuskiego (lub bagietki)
    • 2 marchewki
    • 1 szklanka (240 ml) wrzącej wody
    • 1 szklanka (240 ml) wytrawnego białego wina
    • 1/4 szklanki (60 ml) porto typu Tawny
    • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
    • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Z gęsi usunąć tłuszcz. Wyjąć mięso z szyjki, pokroić na kawałki i odłożyć. Gęś opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponakłuwać na całej powierzchni i oprószyć solą i pieprzem.
    2. Szyjkę wypełnić kawałkami pieczywa, skórę zawinąć pod kaczkę i spiąć szpikulcem. Jedną cebulę pokroić na ćwiartki, selera pokroić w plasterki i wypełnić tym wnętrze gęsi. Związać lekko nogi kaczki nicią kuchenną. Gęś ułożyć piersią do góry na kratce umieszczonej w głebokiej brytfannie.
    3. Pokroić 2 cebule i marchewki na 5 cm kawałki. Posypać nimi gęś w brytfannie, dodać kawałki szyjki i podroby. Piec w temperaturze 220 stopni C na środkowej półce piekarnika przez 30 minut.
    4. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 165 stopni C. Polać gęś wrzątkiem bardzo ostrożnie, bo soki mogą się rozprysnąć. Co 20 minut z brytfanny zbierać tłuszcz, a gęś polewać powstałymi sokami. Piec przez kolejne 2-2,5 godziny, aż do momentu kiedy termometr wbity w udko gęsi wskaże 80 stopni C, a wypływające soki będą przejrzyste.
    5. Gęś przełożyć na podgrzany półmisek. Wyjąć szpikulec i wyrzucić nić. Gęś przykryć folią aluminiową i utrzymywać w cieple do momentu podania.
    6. Z brytranny, za pomocą łyżki cedzakowej, wyjąć warzywa, szyjkę i podroby. Zebrać tłuszcz i odłożyć. Brytfannę ustawić na wolnym ogniu, dolać wino i porto, zdrapać przywarte do dna resztki. Dolać bulion i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę.
    7. W rondelku wymieszać odłożony wcześniej tłuszcz z mąką, zasmażkę gotować na wolnym ogniu mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Dodać sos z brytfanny i wymieszać. Zagotować cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku i przełożyć do sosjerki.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie