Francuska zupa cebulowa

    Francuska zupa cebulowa

    12polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 976 osób

    Bogata w smaku i prosta w przygotowaniu zupa cebulowa. Przez lata próbowaliśmy ją w różnych restauracjach i żadna nie była tak smaczna, jak ta według mojego przepisu! Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 115 g niesolonego masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 szklanki (450 g) cebuli, pokrojonej w plasterki
    • 1,2 litra bulionu wołowego
    • 2 łyżki wytrawnej sherry
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 4 kromki bagietki
    • 4 plasterki sera provolone
    • 2 plasterki sera szwajcarskiego, pokrojone w kostkę
    • 1/4 szklanki (20 g) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W garnku na wolnym ogniu masło roztopić z oliwą. Dodać cebulę i zeszklić, cały czas mieszając, żeby nie przypalić!
    2. Dodać bulion, sherry i tymianek. Doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill.
    4. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na każdej położyć kromkę bagietki (można ją rozkruszyć na kawałki). Na każdej kromce ułożyć plasterek provolone, 1/2 plasterka sera szwajcarskiego i 1 łyżkę parmezanu. Miseczki ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec do momentu, aż ser zacznie bulgotać i się przyrumieni.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 14 sty 2016

    alicjaczulak90
    0

    - - 26 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis