Sos do mięsa z octem ryżowym

    Sos do mięsa z octem ryżowym

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Ten sos wspaniale smakuje z grillowanym kurczakiem lub wieprzowiną. Z tych proporcji wychodzi około szklanka sosu, więc można podwoić ilość składników i mieć go więcej do podania na stół. Sos zawiera dużo cukru, mięso należy więc polewać nim pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliło!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (120 ml) octu ryżowego
    • 1/4 szklanki (60 ml) ketchupu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka świeżo startego imbiru
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondelku wymieszać cukier z octem, ketchupem, sosem, imbirem, mąką i czosnkiem. Gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

    rada

    Zamiast mąki kukurydzianej można użyć skrobi kukurydzianej - wówczas sos będzie bardziej przejrzysty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis