Pudding ryżowy z rodzynkami

    Pudding ryżowy z rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia! Wyśmienity deser z rodzynkami, migdałami i korzennym aromatem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1 szklanka (190 g) brązowego ryżu, nieugotowanego
    • 1/2 szklanki (70 g) rodzynek
    • 1/4 szklanki (60 ml) syropu klonowego
    • 1 szklanka (235 ml) mleka sojowego
    • 1/2 szklanki (70 g) prażonych, posiekanych migdałów
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W garnku zagotować wodę, dodać ryż i zamieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 45 minut, aż ryż będzie miękki.
    2. Ugotowany ryż wymieszać z rodzynkami, syropem, mlekiem, migdałami, cynamonem i kardamonem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-8 minut, często mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczek i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis