Ciasto z nadzieniem rabarbarowym

    Ciasto z nadzieniem rabarbarowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 62 osoby

    To ulubione ciasto mojego męża. Soczyste nadzienie rabarbarowe z masą mleczno-jajeczną w kruchym cieście wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
    • 4 szklanki (500 g) rabarbaru pokrojonego w kostkę
    • 3 jajka
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C.
    2. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć niem dno foremki. Następnie na cieście ułożyć rabarbar.
    3. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier i zmiksować z mąką, wanilią, mlekiem oraz masłem. Mieszaninę wyłożyć na rabarbar, przykryć drugim płatem ciasta i zlepić brzegi.
    4. Piec przez 50-60 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis