Błyskawiczne ciasto z wiśniami i rabarbarem

    Błyskawiczne ciasto z wiśniami i rabarbarem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 62 osoby

    Pyszne i błyskawiczne ciasto. Wystarczy połączyć gotowe nadzienie wiśniowe z rabarbarem (może być świeży lub mrożony), wyłożyć na gotowe kruche ciasto i czekać, aż się upiecze!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki (250 g) rabarbaru, pokrojonego w kostkę
    • 600 g wiśni w syropie lub polewy wiśniowej
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 2,5 łyżki tapioki
    • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
    • 1 łyżka cukru kryształu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Rabarbar połączyć z wiśniami w syropie, cukrem i tapioką. Uwaga: jeśli wiśnie są bardzo słodkie, cukru trzeba będzie dodać mniej. Odstawić na 15 minut.
    3. Płat ciasta wyłożyć do foremki, na nim rozprowadzić nadzienie i przykryć drugim płatem ciasta, skleić brzegi. Posypać cukrem.
    4. Piec przez 40-45 minut.

    Rada:

    Zamiast tapioki można użyć mąki kukurydzianej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis