Ganasz czekoladowy
1 / 1 Zdjęcie:  Diane(ish)
Następne

Ganasz czekoladowy

To bogata polewa z ciemnej czekolady, która ma mnóstwo zastosowań. Może być schłodzona i ubita i posłużyć jako krem do ciast albo tortu, albo lub po prostu ciepłą można polać bezpośrednio dowolne ciasto. Nie łamie się!

INGRIDEVOGEL

Składniki

ilość sztuk: 16 

  • 250 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 235 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka ciemnego rumu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. Włożyć czekoladę do średniej miski. Na średnim ogniu, w małym rondelku podgrzać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, obserwując uważnie, bo jeśli będzie się gotować choćby przez kilka sekund, wykipi z rondelka. Kiedy śmietana się zagotuje, dodać ją do posiekanej czekolady i wymieszać trzepaczką na gładką masę.
  2. Wmieszać rum. (Opcjonalnie)
  3. Pozostawić ganasz by lekko ostygł, a następnie polewać ciasto. Zacząć od środka ciasta i kontynuować do zewnątrz.
  4. Aby uzyskać puszysty krem, pozostawić by ganasz ostygł całkowicie i zgęstniał, a następnie ubić trzepaczką tak, by był lekki i puszysty.

Zobacz jak to zrobić!

Ganasz czekoladowy Ganasz czekoladowy

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie