Ganasz czekoladowy

    Ganasz czekoladowy

    12polubień
    20min.


    Zrobione przez 956 osób

    To bogata polewa z ciemnej czekolady, która ma mnóstwo zastosowań. Może być schłodzona i ubita i posłużyć jako krem do ciast albo tortu, albo lub po prostu ciepłą można polać bezpośrednio dowolne ciasto. Nie łamie się!

    Składniki
    ilość sztuk: 16 

    • 250 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości
    • 235 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżka ciemnego rumu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć czekoladę do średniej miski. Na średnim ogniu, w małym rondelku podgrzać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, obserwując uważnie, bo jeśli będzie się gotować choćby przez kilka sekund, wykipi z rondelka. Kiedy śmietana się zagotuje, dodać ją do posiekanej czekolady i wymieszać trzepaczką na gładką masę.
    2. Wmieszać rum. (Opcjonalnie)
    3. Pozostawić ganasz by lekko ostygł, a następnie polewać ciasto. Zacząć od środka ciasta i kontynuować do zewnątrz.
    4. Aby uzyskać puszysty krem, pozostawić by ganasz ostygł całkowicie i zgęstniał, a następnie ubić trzepaczką tak, by był lekki i puszysty.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ganasz czekoladowy
    Ganasz czekoladowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    MalgoskaKramarz
    2

    lubie vbardzo rozne ciasta z masami wiec lubie je probowac - 09 lip 2014

    IzabelaMuchowska
    0

    - - 15 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis