Ciasto z rabarbarem

    Ciasto z rabarbarem

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 362 osoby

    Wspaniałe wilgotne ciasto, najlepiej smakuje podawane z gałką lodów waniliowych. Jeśli nie macie pod ręką maślanki, można wymieszać łyżkę octu lub soku z cytryny ze szklanką mleka i odstawić na 10 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 115 g masła
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (235 ml) maślanki
    • 2 szklanki (250 g) rabarbaru, pokrojonego
    • 1 łyżka mąki pszennej

    • 55 g masła
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i wanilię, zmiksować.
    3. Do oddzielnej miski przesiać 2 szklanki mąki, sodę i sól. Dodawać stopniowo do utartego masła, na przemian z maślanką, cały czas mieszając.
    4. Rabarbar wymieszać z łyżką mąki i dodać do ciasta. Foremkę o wymiarach 23x33 cm natłuścić i wyłożyć do niej ciasto.
    5. Masło wymieszać z cynamonem i cukrem i rozsypać równomiernie po wierzchu ciasta.
    6. Piec przez 45 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis