Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

    Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 16 osób

    Pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem czerwonego wina. Można je urozmaicić polewą i ozdobić owocami.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23 cm

    • 230 g masła
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 300 g groszków czekoladowych
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 i 1/4 szklanki (280 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego wina
    • 4 łyżki gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać wanilię i groszki czekoladowe, wymieszać.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać do utartej masy i wymieszać.
    4. Stopniowo dolewać wino, cały czas mieszając. Na końcu dodać kakao. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec przez 45-60 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis