Dahl z czerwoną soczewicą

    Dahl z czerwoną soczewicą

    16polubień
    40min.


    Zrobione przez 1013 osób

    Bogate i aromatyczne danie prosto z kuchni indyjskiej - dahl z soczewicy. Doskonałe jako pełnowartościowy posiłek, podawane z ryżem basmati.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki (400 g) czerwonej soczewicy
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 łyżki pasty curry
    • 1 łyżka przyprawy curry
    • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka zmielonego kminku
    • 1 łyżeczka przyprawy chili
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru kryształu
    • 1 łyżeczka czosnku wyciśniętego przez praskę
    • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
    • 1 puszka (400 g) koncentratu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. W przeciwnym razie będą się zbierać szumowiny. Soczewicę włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, aż będzie miękka.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.
    3. W międzyczasie w misce wymieszać wszystkie przyprawy. Następnie dodać do cebuli i smażyć chwilę na dużym ogniu przez 1-2 minuty cały czas mieszając.
    4. Dodać koncentrat pomidorowy, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż soczewica będzie gotowa.
    5. Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do sosu curry. Wymieszać i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Ja dodalam jeszcze troche smazonej zielonej papryki I wyszlo swietne! Pychotka - 17 sty 2015

    yar
    autor:
    0

    Zamiast samej soczewicy, u mnie była też fasola, groch, cieciorka (namoczone, gotowane wcześniej, potem dodana soczewica), bo miałem ich resztkę, a soczewicy nie za dużo. Dodatkowo, koncentrat dodałem do samych ugotowanych ziaren a nie na patelnię. Poza tym przypraw dwa razy więcej, bo i ziaren więcej. Aromat- znakomity. Smak - też. - 27 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis