Czerwony sos meksykański

    Czerwony sos meksykański

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 835 osób

    Wspaniały i aromatyczny sos w stylu meksykańskim, z dodatkiem salsy. Najlepiej smakuje podawany do enchilady. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka posiekanej cebuli
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 2,5 łyżeczki chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    • 1/4 szklanki (60 ml) salsy
    • 1 kartonik (170 g) sosu pomidorowego lub passaty
    • 1,5 szklanki (350 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać cebulę, przyprawy, salsę i sos pomidorowy. Wymieszać.
    2. Dodać wodę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    0

    @elombre - przepis był tłumaczony przez człowieka - i pewnie stąd błąd. Faktycznie ma być kumin (kmin rzymski), ale jednak pietruszka a nie kolendra. Przepis nie jest "cudzy", pochodzi z naszej meksykańskiej wersji strony: http://allrecipes.com/Recipe/Red-Enchilada-Sauce/Detail.aspx Dziękujemy za czujność i pomoc w poprawianiu błędów! - 30 gru 2014

    autor:
    0

    Nie kminku tylko kminu rzymskiego "cumin" pewnie zamiast pietruszki powinna byc kolendra no ale jak sie tumaczy cudzy przepis z translatorem google mozna zaliczyc wpadke. Pozdrawiam - 14 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis