Francuskie ciasteczka maślane (Magdalenki)

    Francuskie ciasteczka maślane (Magdalenki)

    19polubień
    42min.


    Zrobione przez 190 osób

    Ciasteczka biszkoptowe w kształcie muszli. Magdalenki najlepiej smakują w ten sam dzień kiedy są upieczone. Pozostałe magdalenki cudownie smakują maczane w kawie lub w herbacie.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 2 jajka
    • 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny
    • 55 g masła
    • 65 g cukier kryształ do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 17min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem i posypać mąką formę na 12 magdalenek; odstawić.
    2. Roztopić masło i ostudzić do temperatury pokojowej.
    3. Do małej miski wbić jaja, dodać wanilię oraz sól i miksować na dużej prędkości aż masa będzie puszysta.
    4. Stale mieszając, stopniowo dodać cukier i nadal miksować (ok. 5 do 10 minut) na dużej prędkości, aż mieszanina zrobi się gęsta i jasna, a na wierzchu będą pojawiać się „wstążki” po podniesieniu końcówki mieszającej miksera.
    5. Dodawać przesianą mąkę do mieszaniny z jajkami, po 1/3 na raz, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
    6. Dodać skórkę z cytryny i wlać roztopione masło dookoła brzegów ciasta. Szybko ale delikatnie wymieszać masło z ciastem. Nakładać ciasto łyżką do formy, będzie wystawać nieco ponad powierzchnię formy.
    7. Piec 14 do 17 minut lub do momentu kiedy ciastka będą złote, a po naciśnięciu palcem będą lekko sprężynować.
    8. Za pomocą końcówki noża wyjąć magdalenki z formy; odwrócić na podstawce. Natychmiast posypać ciepłe ciasteczka cukrem. Magdalenki najlepiej smakują w ten sam dzień kiedy są upieczone. Pozostałe magdalenki cudownie smakują maczane w kawie lub w herbacie.
    9. Wariacje: Magdalenki czekoladowe: nie dodawać skórki z cytryny. Dodać 1/2 szklanki cukru więcej. Zamiast 2 łyżek mąki dodać 1/4 szklanki gorzkiego kakao; przesiać i dodać do ciasta wraz z mąką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    12

    Bardzo fajny przepis. Prosty i szybko się robi. Zamiast skórki cytryny dałam skórkę pomarańczy. Ciastka wyszły rewelacyjne. Naprawdę polecam wszyscy którzy spróbowali ciastek byli zachwyceni. - 19 lip 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis