Czekoladki o smaku malinowym

    Czekoladki o smaku malinowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 151 osób

    Wspaniałe, rozpuszczające się w ustach czekoladowe kostki. Dwie warstwy prawdziwej słodyczy, niezapomniane wrażenie! Koniecznie spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 3 szklanki (500 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • sól do smaku

    • 1/4 szklanki (60 ml) śmietany tortowej (36%)
    • 1/4 szklanki (60 ml) likieru malinowego
    • 2 szklanki (350 g) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem woskowanym.
    2. W miseczce wymieszać 3 szklanki groszków czekoladowych ze skondensowanym mlekiem. Podgrzewać w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej), aż się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając.
    3. Dodać wanilię i sól. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy i odstawić do przestudzenia w temperaturze pokojowej.
    4. W miseczce wymieszać śmietanę z likierem i groszkami. Podgrzewać w mikrofalówce, aż groszki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia, a następnie rozprowadzić na czekoladowej warstwie w tortownicy.
    5. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, a następnie kroić na małe kostki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis