Francuska zupa wiosenna

    Francuska zupa wiosenna

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 204 osoby

    Przygotowuję tę zupę w trakcie sezonu na szparagi, kiedy w ogródku mojego męża jest ich dużo. Smakuje bardzo świeżo, a im dłużej stoi w garnku, tym jest lepsza.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 

    • 55 g masła
    • 455 g pora, posiekanego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 l wody
    • 3 duże ziemniaki, drobno pokrojone
    • 2 duże marchewki, drobno pokrojone
    • 1 pęczek świeżych szparagów, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kawałki
    • 60 g nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
    • 4 łyżeczki soli
    • 225 g świeżego szpinaku
    • 235 g śmietany tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Roztopić masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać pora i cebulę, gotować aż zmiękną.
    2. Dodać wodę, ziemniaki, marchew, szparagi i ryż. Doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa i ryż będą miękkie.
    3. Wmieszać szpinak i śmietanę i gotować jeszcze przez około 5 minut, a następnie podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    pyszna, delikatna - 21 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis