Doskonała quiche lorraine

    Doskonała quiche lorraine

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bekon, ser szwajcarski i cebula w lekkim sosie jajecznym na kruchym cieście. To danie to klasyka gatunku, wyśmienite na każdą okazję i o każdej porze dnia!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 płat gotowego kruchego francuskiego
    • 12 plasterków bekonu
    • 100 g startego sera szwajcarskiego
    • 1/3 szklanki (50 g) cebuli, posiekanej
    • 4 jajka, roztrzepane
    • 2 szklanki (475 ml) chudej śmietany
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki cukru kryształu
    • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Gotowym ciastem wyłożyć foremkę.
    2. Na patelni podsmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Na spodzie ciasta rozsypać bekon, ser i cebulę.
    3. W misce ubić jajka ze śmietaną, solą, cukrem i pieprzem. Mieszaninę przelać do foremki, przykrywając bekon z serem i cebulą.
    4. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C, a następnie zmniejszyć do 150 C i piec jeszcze przez 30 minut, aż nóż wetknięty w środek wyjdzie czysty. Odstawić jeszcze na 10 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis