Spaghetti puttanesca ze świeżymi pomidorami

    Spaghetti puttanesca ze świeżymi pomidorami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 370 osób

    Ten przepis to wersja popularnego włoskiego sosu puttanesca w dosłownym tłumaczeniu "według damy lekkich obyczajów". Bardzo smaczny i grzechu wart!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 szklanki (350 g) pomidorów, posiekanych i przetartych przez sito
    • 4 filety anchois, opłukane i posiekane
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki kaparów
    • 20 greckich oliwek bez pestek, grubo pokrojonych
    • 1/2 łyżeczki rozkruszonej papryczki chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odsączyć.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć. Dodać przetarte pomidory i smażyć przez 5 minut. Dodać anchois, koncentrat, kapary, oliwki i chili, smażyć jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Sosem polać makaron, wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis