Gotowane buraczki z chrzanem

    (10)

    Smaczny i prosty dodatek do mięs. Puree z buraków ma wspaniały kolor i równie dobry smak! Spróbujcie sami!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 średnich buraków
    • 70 g masła
    • 1/2 szklanki (120 ml) tłustej śmietany
    • 1 łyżeczka cukru kryształu
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 3 łyżki chrzanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Buraki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż buraki będą miękkie. Odcedzić.
    2. Zmiksować buraki w blenderze. Dodać masło, śmietanę, cukier, sok z cytryny, chrzan oraz sól i pieprz. Miksować na jednolitą masę, a następnie przetrzeć przez sito i przełożyć do garnka.
    3. Przetarte buraki podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając, żeby nie przywierały do dna. Podawać ozdobione koperkiem i ziarenkami pieprzu.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)