Rolada dyniowa z orzechami włoskimi

    (487)
    1 godz. 45 min

    Pyszna i delikatna rolada z cienkiego ciasta dyniowego z orzechami i z lekkim kremem z serka śmietankowego. Przed podaniem dobrze schłodzić, można nawet zamrozić!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • 3 jajka
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 2/3 szklanki (165 g) puree z dyni (przepis poniżej)
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 3/4 szklanki (100 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich
    • Krem
    • 170 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (120 g) cukru pudru
    • 55 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C (gaz: 5).
    2. Jajka miksować na szybkich obrotach miksera przez 5 minut. Stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i będzie miała jasno-cytrynowy kolor. Dodać puree dyniowe i sok z cytryny.
    3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem, solą i gałką. Dodać do masy jajeczno-dyniowej i wymieszać.
    4. Natłuścić formę o wymiarach 38x25 cm, dodatkowo wyłożyć ją papierem woskowanym, a papier natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i posypać orzechami.
    5. Piec przez 15 minut, a następnie ciasto natychmiast przełożyć na czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Zdjąć papier woskowany i zwinąć ciasto w rulonik razem ze ściereczką (zaczynając od węższego brzegu). Odstawić aby ostygło.
    6. W międzyczasie zmiksować serek śmietankowy ze szklanką cukru pudru, masłem i wanilią na puszystą masę.
    7. Ostrożnie rozwinąć ostudzone ciasto i rozsmarować na nim krem, pozostawiając 2,5 cm wolne od brzegu. Zwinąć ponownie w roladę. Przykryć i schłodzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Puree z dyni

    Puree z dyni można łatwo zrobić i zamrozić na późnej. Polecamy ten przepis: Proste puree z dyni .

    Zobacz jak to zrobić!

    Rolada dyniowa z orzechami włoskimi
    Rolada dyniowa z orzechami włoskimi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (487)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis