Muffinki dyniowe z orzechami

    Muffinki dyniowe z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne muffiny na każdą porę dnia: śniadanie, lunch, podwieczorek, dla dużych i małych. Aromatyczne i wilgotne, z dodatkiem orzechów pekan. Można też użyć innych orzechów.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 szklanki (250 g) przesianej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • 2 jajka
    • 1/3 szklanki (80 ml) maślanki
    • 75 g roztopionego masła
    • 1 łyżka melasy
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 szklanka (250 g) puree z dyni
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów pekan (lub innych)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić formę na 24 muffiny.
    2. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i cynamonem, gałką oraz imbirem.
    3. Jajka zmiksować z maślanką, masłem, melasą, wanilią, cukrem i dynią. Dodać wszystkie suche składniki na raz i wymieszać tylko tak, żeby zawilgły. Dodać orzechy i wymieszać. Ciastem wypełniać foremki prawie do pełna.
    4. Piec przez 20-25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis