Francuska tarta kokosowa

    Francuska tarta kokosowa

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 84 osoby

    Ta tarta ma bardzo bogaty smak i budyniową konsystencję. Jest w niej kokos i orzeszki pekan. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 450 g (2 i 1/4 szkl.) cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 6 jajek
    • 235 ml (1 szkl.) maślanki
    • 110 g stopionej margaryny
    • 75 g wiórków kokosowych
    • 110 g posiekanych orzechów pekan
    • gotowe spody do tarty o średnicy 20 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. W małej miseczce wymieszać cukier z mąką.
    2. W dużej misce wymieszać trzepaczką jajka. Nadal mieszając, dodać mieszaninę z mąką. Mieszając, dodać maślankę, margarynę, wiórki kokosowe i orzeszki pekan. Wlać do nieupieczonego spodu do tarty.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. W przypadku pieczenia w głębokiej formie do tarty o średnicy 23 cm, piec przez 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis