Podstawowe ciasto francuskie

    Podstawowe ciasto francuskie

    3polubienia
    8godz.15min.


    Zrobione przez 81 osób

    Proste w przygotowaniu ciasto francuskie. Trochę odbiega od oryginału, ale jest równie smaczne. Maślane i delikatne. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 225 g masła, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 szklanki (115 g) kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.15min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, aż zbije się w grudki i będzie przypominała kruszonkę.
    2. Dodać śmietanę i mieszać widelcem, aż składniki się połączą w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na noc. Przed zastosowaniem cieniutko rozwałkować.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis