Ciastka z nadzieniem śliwkowo-rodzynkowym

    Ciastka z nadzieniem śliwkowo-rodzynkowym

    Zapisz do ulubionych
    8godz.50min.


    Zrobione przez 27 osób

    Wspaniałe ciasteczka na każdą okazję. Nadzienie śliwkowe warto zrobić dzień wczesniej. Potem tylko posmarować nim ciasto i upiec. Po upieczeniu pokroić na małe kawałki i polukrować. Delicje!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • Nadzienie
    • 2 i 1/4 szklanki (380 g) śliwek, wydrylowanych
    • 3 szklanki (435 g) złotych rodzynek
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • Ciasto
    • 6 szklanek (750 g) mąki pszennej
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 jajka
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 1 łyżka skórki z cytryny
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • Lukier
    • 1 cytryna
    • 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.50min. 

      Nadzienie

    1. Śliwki rozgotować na papkę. W osobnym rondelku rodzynki zalać wodą, tylko tyle, żeby je przykrywała i gotować na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Dodać cukier, wymieszać i znów podgrzewać, aż rodzynki będą prawie suche. Dodać do śliwek, wymieszać. Można dodać posiekane orzechy. Wstawić do lodówki na noc.
    2. Ciasto

    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C.
    4. Mąkę przesiać z sodą, cukrem i solą. Zrobić w mące zagłębienie i wbić w nie jajka, a następnie dodać mleko, skórkę z cytryny i olej, i wymieszać. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
    5. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą cienko rozwałkować na prostokąty i rozprowadzić na wierzchu po 1/6 nadzienia.
    6. Dłuższy bok każdego prostokąta ciasta złożyć do środka, a następnie złożyć do środka drugi dłuższy bok, tak, aby lekko nachodził na pierwszy. Lekko przycisnąć. Zlepić krótsze brzegi zawiniątek, żaby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Delikatnie przełożyć na blaszkę.
    7. Piec przez 18-20 minut. Odstawić do przestygnięcia i pokroić w poprzek na kawałki o grubości 2-3 cm.
    8. Lukier

    9. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z cukrem pudrem. Pokropić wierzch ciastek i odstawić aby lukier zastygł.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis