Kurczak śródziemnomorski

    Kurczak śródziemnomorski

    4polubienia
    9godz.15min.


    Zrobione przez 173 osoby

    Klasyczna potrawa z kuchni śródziemnomorskiej. Fantastycznie aromatyczny kurczak, marynowany w sosie z oliwek, kaparów i suszonych śliwek, a nastepnie pieczony z dodatkiem białego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1/3 szklanki (55 g) suszonych śliwek, przekrojonych na pół i wydrylowanych
    • 8 zielonych oliwek
    • 2 łyżki kaparów, z zalewą
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cały (1,5 kg) kurczak, bez skóry, podzielony na kawałki
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
    • 1/4 szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. W misce wymieszać czosnek ze śliwkami, oliwkami, kaparami, oliwą, octem i przyprawami. Marynatę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać kawałki kurczaka i dobrze obtoczyć w przygotowanej marynacie. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Kurczaka w marynacie posypać brązowym cukrem i polać winem.
    3. Piec przez 1 godzinę, od czasu do czasu polewając kurczaka sosem z dna naczynia. Przed podaniem posypać pietruszką.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis