Zapiekanka ziemniaczana z grzybami shitake

    Zapiekanka ziemniaczana z grzybami shitake

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniała zapiekanka z ziemniaków, przekładana pieczarkami i grzybami shitake oraz parmezanem. Bulion drobiowy można z powodzeniem zastąpić warzywnym i danie będzie wegetariańskie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 85 g masła
    • 700 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
    • 700 g grzybów shitake, bez nóżek i pokrojonych
    • 3 łyżki czosnku, posiekanego
    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
    • 1,5 kg ziemniaków, wyszorowanych
    • 2 szklanki (160 g) startego parmezanu
    • 2 szklanki (475 ml) śmietany 30 %
    • 2 szklanki (475 ml) kwaśnej śmietany
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Masło roztopić w garnku, dodać grzyby i smażyć przez 10 minut, aż woda odparuje. Dodać czosnek, tymianek i rozmaryn, smażyć przez 1 minutę. Dolać bulion i gotować przez około 18 minut, często mieszając, aż płyn wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Jedną półkę umieścić w środku piekarnika, a drugą na 1/3 wysokości od dołu. Natłuścić naczynie żaroodporne o wymiarach 33x23 cm.
    3. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. 1/3 ziemniaków ułożyć w przygotowanym naczyniu tak, aby plasterki zachodziły jeden na drugi. Następnie rozprowadzić 1/2 mieszanki z grzybami i posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków, pozostałe grzyby i 1/3 sera. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków i posypać resztą sera.
    4. Obie śmietany wymieszać z solą i pieprzem, rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Przykryć folią aluminiową.
    5. Naczynie umieścić na środkowej półce piekarnika, a na dolnej ustawić dużą blachę. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut. Odkryć i za pomocą metalowej szpatułki docisnąć ziemniaki. Piec przez kolejne 15 minut, aż brzegi zapiekanki będą złote. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis