Pieczeń wieprzowa z tymiankiem

    Pieczeń wieprzowa z tymiankiem

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny i prosty przepis na polędwicę wieprzową. To mój ulubiony sposób, mięso wychodzi aromatyczne i soczyste. Najlepiej smakuje z ziemniakami i duszonymi jabłkami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 kg polędwicy wieprzowej
    • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
    • 3 liście laurowe
    • 1/2 szklanki (120 ml) octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
    2. Nożem ponacinać polędwicę tak, aby można było wetknąć w otwory plasterki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia włożyć liście laurowe i położyć na nich mięso. W miseczce wymieszać ocet z tymiankiem i polać polędwicę.
    3. Piec przez 3 godziny - do momentu, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 70 stopni C. W trakcie pieczenia mięso polewać wyciekającym sosem.
    4. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis