Francuska szarlotka z serkiem śmietankowym

    Francuska szarlotka z serkiem śmietankowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 83 osoby

    Weź pyszną francuską szarlotkę i uzupełnij ją polewą z serka śmietankowego!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 55 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 60 g posiekanych orzechów włoskich
    • 310 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 łyżki gorącej wody
    • 85 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 190 g (1,5 szkl.) przesianego cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o średnicy 23 cm.
    2. 55 g masła wymieszać kolejno z: cukrem, jajkiem, solą, cynamonem, gałką muszkatołową, wodą, mąką, orzechami, jabłkami, 1 łyżeczką wanilii i z ciepłą wodą. (Ciasto będzie gęste). Wlać ciasto do blachy.
    3. Piec 45 minut w temperaturze 175°C.
    4. Podawać z polewą z serka. Wykonanie polewy: wymieszać serek z 3 łyżkami masła, 1/2 łyżeczki wanilii i z cukrem pudrem. Wymieszać na gładką masę. Podawać gorącą lub ciepłą. Tę polewę można też schłodzić w lodówce, a wówczas serek stężeje i będzie osobnym chłodnym deserem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis