Rolada drożdżowa z makiem

    Rolada drożdżowa z makiem

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszny przepis na makowiec drożdżowy, doskonały nie tylko na Święta. Masa makowa ma dodatek miodu i orzechów - po prostu pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1,5 szklanki (350 ml) mleka
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 70 g masła lub margaryny
    • 1 łyżeczka soli
    • 5,5 szklanki (700 g) mąki pszennej
    • 2 saszetki (po 7 g) drożdży instant
    • 3 jajka
    • Nadzienie
    • 3/4 szklanki (100 g) maku
    • 1 szklanka (235 ml) wrzącej wody
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1/3 szklanki (80 ml) miodu
    • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    • 1 białko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W rondelku podgrzać mleko z cukrem, tłuszczem i solą.
    2. W dużej misce wymieszać 2 szklanki mąki z drożdżami. Dodać ciepłą mieszankę z mlekiem oraz jajka i miksować przez 1-2 minuty na niskich obrotach miksera. Następnie zwiększyć na wysokie obroty i miksować przez 3 minuty. Dodać resztę mąki, ciasto przełożyć na stolnicę, zarobić z resztą mąki i wyrabiać przez 6-8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    3. W międzyczasie mak zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
    4. Odcedzić mak i zmielić. Przełożyć do miski i wymieszać z orzechami, miodem i skórką cytrynową. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
    5. Wyrośnięte ciasto obić o stolnicę i podzielić na pół. Przykryć i odstawić na 10 minut.
    6. Na stolnicy rozwałkować jedno ciasto na duży prostokąt i rozprowadzić na nim połowę maku. Zwinąć w roladę, zlepić boki aby nadzienie nie wypadło i przełożyć do foremki. To samo powtórzyć z drugą połową ciasta. Przykryć i odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia.
    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec rolady przez 35-40 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis