Maślane ciasteczka z makiem

    Maślane ciasteczka z makiem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki sposób na dobre ciasteczka do popołudniowej herbaty. Lekkie i delikatne, z ziarenkami maku. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciasteczek

    • 225 g masła
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 2 żółtka
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżki maku
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, sól, mak i wanilię, znów zmiksować. Ciasto chłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    3. Z ciasta formować małe kulki i układać na blaszce. Dno szklanki umoczyć w cukrze i przyciskać ciasteczka, aby je spłaszczyć. Piec przez 8-10 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis