Ciasto śliwkowe z orzechami laskowymi

    Ciasto śliwkowe z orzechami laskowymi

    Zapisz do ulubionych
    1godz.55min.


    Zrobione przez 45 osób

    Fantastyczny przepis na ciasto śliwkowe. Soczyste, pachnące, a na wierzchu kruszonka z orzechami laskowymi. Można zrobić nadzienie z jabłek lub wiśni, a zamiast laskowych dodać orzechy włoskie. Pychota!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 150 g masła
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 łyżki mleka
    • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    • Kruszonka
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/3 szklanki (40 g) orzechów laskowych
    • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    • 3 łyżki masła
    • Nadzienie
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 kg śliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    2. Ciasto:

    3. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i solą. Dodać masło i wysiekać z mieszaniną z mąki. Dodać jajka, wanilię, mleko i skórkę cytrynową. Wymieszać, aż składniki się połączą i włożyć do lodówki na 30 minut.
    4. Kruszonka:

    5. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, solą, orzechami i skórką cytrynową. Dodać masło i wymieszać pocierając w palcach, aż składniki się połączą. Odstawić.
    6. Nadzienie śliwkowe:

    7. W miseczce wymieszać cukier z mąką, cynamonem i gałką. Śliwki wydrylować i pokroić na plasterki. Posypać przygotowaną mieszanką i delikatnie wymieszać.
    8. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie i bokach foremki o średnicy 23 cm. Wypełnić nadzieniem i posypać kruszonką. Piec przez 45-55 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis