Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

    Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

    7polubień
    1godz.


    Zrobione przez 114 osób

    Wspaniałe, lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami na wierzchu! Doskonałe na każdą okazję. Jeśli nie zjemy go w przeciągu dnia, należy je wstawić do lodówki.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 3 jajka
    • 300 g śliwek
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem o średnicy 23 cm.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
    3. Śliwki wydrylować i pokroić na ćwiartki.
    4. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i skórkę cytrynową i wymieszać.
    5. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do utartej masy, wymieszać. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, a na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu.
    6. Piec przez 40 minut, aż do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis