Ciasto śliwkowe z orzechami

    Ciasto śliwkowe z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 43 osoby

    Smaczne, proste i wilgotne ciasto. Zamiast gotowego puree śliwkowego można użyć świeżych śliwek i zmiksować je w blenderze. Można dodać orzechy pekan lub włoskie, migdały też się sprawdzą.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 2 słoiczki (220 g) śliwkowego puree dla dzieci
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka zmielonych goździków
    • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szklanka (120 g) orzechów, posiekanych

    • 1 szklanka (120 g) cukru pudru
    • 2,5 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W misce wymieszać olej z cukrem, jajkami, puree i barwnikiem.
    2. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z goździkami, cynamonem, gałką, solą, sodą i orzechami.
    3. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać.
    4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z kominkiem. Piec przez 50-60 minut.
    5. Przełożyć na metalową kratkę na 10 minut, a następnie wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia.
    6. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i rozprowadzić na jeszcze gorącym cieście.
    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis