Pizza z grilla

    Pizza z grilla

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniała pizza przygotowywana na grillu. Można użyć swoje ulubione dodatki, ale sekret polega na tym, żeby nie było zbyt dużo składników. Im lżejsza, tym lepsza! Spróbujcie!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 duże pizze

    • Ciasto na pizzę
    • 7 g suszonych drożdży
    • 240 ml ciepłej wody (ok. 45°C)
    • 1 szczypta cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 400 g mąki pszennej
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • Na grilla
    • 120 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka czosnku, rozgniecionego
    • Na wierzch
    • 4 łyżki passaty pomidorowej
    • 180 g posiekanych pomidorów
    • 4 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki
    • 4 łyżki czerwonej papryki, upieczonej i posiekanej
    • 225 g startej mozzarelli
    • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W misce rozmieszać drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż się spienią. Dodać sól, oliwę i mąkę, i zarobić ciasto aby zaczęło odchodzić od miski. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać aż będzie gładkie (ok. 8 minut). Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    2. Ciasto wyłożyć na stolnicę, ugnieść raz pięścią, zagnieść razem z czosnkiem i bazylią. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    4. W mikrofalówce podgrzewać przez 30 sekund 120 ml oliwy wymieszanej z 1 łyżeczką czosnku.
    5. Ciasto wyjąć na stolnicę, znów ugnieść raz pięścią i podzielić na pół. Rozwałkować na 2 koła o grubości około 1 cm.
    6. Ruszt grilla posmarować podgrzaną oliwą z czosnkiem. Jedno koło ciasta położyć na grillu. Kiedy spód zacznie się rumienić, przewrócić ciasto na drugą stronę używając np. dwóch szpatułek.
    7. Szybko posmarować ciasto oliwą z czosnkiem i rozsmarować na wierzchu 2 łyżki passaty. Ułożyć na tym połowę pokrojonych pomidorów, oliwek i papryki. Posypać połową startego sera i 2 łyżkami bazylii. Przykryć grill pokrywą i czekać, aż ser się roztopi.
    8. Przełożyć na talerz i w ten sam sposób przygotować drugą pizzę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pizza z grilla
    Pizza z grilla

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis