Flan Jessici

    Flan Jessici

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 66 osób

    To wspaniały przepis od, nieżyjącej już, Iris Perez. Pochodzi z Meksyku. Aby uzyskać gęstszą teksturę, podobną do sernika, można zastąpić 2 jajka 250 g serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 jajek
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 300 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. W blenderze, robocie kuchennym, lub za pomocą miksera wymieszać na gładko jaja z mlekiem skondensowanym i wanilią. W średnim rondelku, stale mieszając, podgrzewać cukier aż się stopi. Kiedy zacznie brązowieć, zdjąć z ognia i wlać do tortownicy. Wlać mieszaninę z jajami na płynny cukier.
    3. Wyłożyć blachę do pieczenia wilgotną ściereczką. Włożyć tortownicę do blachy, na wilgotną ściereczkę, a następnie włożyć blachę do piekarnika. Do blachy nalać wody, tak, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 70 minut, lub do momentu, gdy nóż wetknięty w środek wychodzi czysty. Wyjąć z blachy (z kąpieli wodnej) i pozostawić na ok. 1 godzinę by całkowicie ostygło. Za pomocą noża obkroić brzegi deseru w tortownicy, na wierzchu położyć duży talerz, a następnie odwrócić całość do góry dnem. Podawać.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis