Kurczak po meksykańsku w chlebkach pita

    Kurczak po meksykańsku w chlebkach pita

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 91 osób

    Proste i pyszne danie w stylu meksykańskich fajitas. Smażone kawałki kurczaka z salsą w chlebkach pita, z dodatkiem pomidorów, sałaty i awokado. Doskonałe na lunch!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, pokrojone na paski
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 szklanki (60 ml) salsy
    • 2 chlebki pita
    • 250 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 1 szklanka (55 g) sałaty, podartej na kawałki
    • 1/2 szklanki (75 g) awokado, pokrojonego w plasterki
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Filety z kurczaka pokroić na paski. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Posypać przyprawami, dodać salsę i smażyć przez 5 minut.
    2. W chlebkach pita zrobić kieszeń i napełnić ją kurczakiem, dodać pomidory, sałatę, awokado i śmietanę. Można dodatkowo doprawić kolendrą lub innymi ziołami, według upodobania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis