Marynowane warzywa z kurkumą

    Marynowane warzywa z kurkumą

    1polubienie
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 43 osoby

    Wspaniały przepis na sałatkę z marynowanych warzyw - ogórka, kalafiora i cebuli. W Anglii te warzywa nazywają się "piccalilli". Kurkuma i imbir dodają im wyjątkowego smaku. Pyszne na kanapkach albo na przystawkę.

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • 450 g soli
    • 3 litry wody
    • 1 kg ogórków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 kg cebuli, przekrojonej na pół
    • 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki
    • 2 i 1/4 szklanki (250 g) cukru kryształu
    • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
    • 3 łyżeczki gorczycy w proszku
    • 6 szklanek (1,5 l) octu 5%
    • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
    • 2 łyżki mielonej kurkumy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ogórki, cebulę i kalafiora. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić.
    2. W garnku wymieszać cukier z imbirem, gorczycą i 5 szklankami octu. (Jeśli mamy tylko ocet 10% to można go rozcieńczyć w proporcji 1:1, czyli dodać 2,5 szklanki octu i 2,5 szklanki wody.) Dodać warzywa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
    3. Mąkę i kurkumę wymieszać z pozostałym octem i dodać do warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Przekładać do wysterylizowanych słoików.
    4. W dużym garnku zagotować wodę, na dnie ułożyć ściereczkę i ostrożnie ustawiać słoiki z warzywami zachowując między nimi pewien odstęp. Dolać wrzątku, aby woda przykryła słoiki. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Słoiki przestawić do ostygnięcia na drewnianą tackę lub ściereczkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis