Fińskie ciasteczkowe paluszki

    Fińskie ciasteczkowe paluszki

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 41 osób

    Lekkie i chrupiące ciasteczka, tradycyjnie fińskie! Przypominają smakiem marcepan. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
    • 375 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 jajka, ubite
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 140 g (1,5 szkl.) drobno posiekanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W średniej misce zmiksować na gładką masę masło z 1/2 szklanki cukru. Dodać 1 jajko i aromat migdałowy, wymieszać. Wymieszać sól z mąką, dodać do mieszanki z cukrem i wymieszać rękami, aż powstanie gładkie ciasto. Formować z ciasta wałki o grubości ok. 1,5 cm i długości 5-7 cm. Każdy wałeczek zanurzyć w ubitych jajkach, następnie w pozostałej 1/2 szklanki cukru, a na koniec obtaczać w migdałach. Położyć je w odległości 2,5 cm od siebie na niewysmarowanej tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    3. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku. Pozostawić ciasteczka na 5 minut do ostygnięcia na blasze, a następnie przełożyć na metalową podstawkę by całkowicie ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis