Makaron penne z pomidorkami i mozzarellą

    Makaron penne z pomidorkami i mozzarellą

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybkie danie a jakie pyszne! Makaron ze świeżymi pomidorkami cherry, serem mozzarella i pachnącą bazylią - smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g makaronu penne
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1 pęczek posiekanej dymki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 szklanka (150 g) pomidorów cherry, posiekanych
    • sól i pieprz do smaku
    • 140 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
    • 125 g świeżej bazylii
    • 12 dużych czarnych oliwek, przekrojonych na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    2. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać dymkę i podsmażać przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    3. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać makaron, pomidory, sól i pieprz i smażyć, aż wszystkie składniki będą ciepłe.
    4. Dodać sery i wymieszać. Bazylię poszarpać na kawałki i dodać do makaronu razem z oliwkami.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis