Penne z czosnkowym pesto

    Penne z czosnkowym pesto

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty i mniej tradycyjny sposób na sos pesto. Czosnek jest gotowany w bulionie warzywnym, a następnie mieszany z resztą składników, co nadaje potrawie ciekawego smaku. Spróbujcie sami!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2/3 szklanki (160 ml) bulionu warzywnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 szklanka (40 g) świeżych liści bazylii
    • 1/3 szklanki (25 g) startego parmezanu
    • 2 łyżki orzechów piniowych
    • 350 g makaronu penne
    • 2 duże pomidory, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Bulion zagotować z czosnkiem. Gotować przez 5 minut, aż czosnek zmięknie.
    2. W blenderze posiekać bazylię, dodać przestudzony bulion, ser i orzechy, zmiksować. Pesto może być przechowywane przez 24 godziny w szczelnie zamkniętym pojemniku.
    3. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z pesto. Dodać pomidory i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis