Makaron penne w wódkowym sosie

    Makaron penne w wódkowym sosie

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 527 osób

    To jeden z najprostszych ale i najlepszych przepisów, jakie kiedykolwiek przyrządzałem. Sekret tkwi w dodatku włoskiego boczku - pancetty, więc nie próbujcie go zastępować. Jak lubicie bardziej pikantnie, można dodać odrobinę chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g makaronu penne
    • 2 łyżki masła
    • 120 g włoskiego bekonu pancetta, cienko pokrojonego
    • 1/3 szklanki (80 ml) wódki
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej
    • 1,5 szklanki (350 ml) sosu pomidorowego
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    2. W międzyczasie na patelni roztopić masło na średnim ogniu, dodać bekon i podsmażyć na rumiano. Dolać wódkę i gotować, cały czas mieszając, aż połowa wyparuje. Dodać sos pomidorowy i śmietanę, wymieszać. Gotować przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Podawać posypane parmezanem.

    Sposób podawania

    Do tego sosu można również dodać krewetki - na ostatnim etapie gotowania.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis