Makaron po włosku Arrabbiata

    Makaron po włosku Arrabbiata

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Arrabbiata po włosku znaczy zły, a nazwa odnosi się w tym przypadku do ostrości dania. Bardzo aromatyczne z dodatkiem kaparów, anchois, gotowane w czerwonym winie. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 700 g makaronu penne
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, pokrojonego na plasterki
    • 200 g pancetty, pokrojonej
    • 3 łyżki kaparów
    • 1 szklanka (70 g) pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1/2 szklanki (70 g) zielonych oliwek, przekrojonych na pół
    • 1,5 łyżeczki rozkruszonej papryczki chili
    • 3 filety anchois, opłukane i posiekane
    • 1 szczypta soli
    • pieprz do smaku
    • 2/3 szklanki (80 ml) czerwonego wina
    • 4 szklanki (1 kg) całych pomidorów z puszki
    • 6 liści świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, a następnie pancettę i smażyć przez kilka minut.
    3. Dodać kapary, grzyby, oliwki, chili, anchois, szczyptę soli, pieprz i wino, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż wino wyparuje o połowę.
    4. Dodać pomidory i gotować przez kolejne 10 minut. Na końcu dodać bazylię i sos wymieszać z makaronem, posypując obficie serem. Natychmiast podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis