Farmerskie makaroniki

    Farmerskie makaroniki

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 187 osób

    To ciasteczka, które robiliśmy na naszej farmie w latach 30. To pyszne makaroniki kokosowe.

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 4 białka
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 1/8 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
    • 250 g cukru
    • 30 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 185 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę do pieczenia ciastek.
    2. W średniej misce ubić lekko białka z aromatem waniliowym, migdałowym i kamieniem winnym. Ubijając, stopniowo dodawać cukier, a następnie ubić pianę na sztywno. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i kokosem; delikatnie dodać do ubitych białek. Nakładać kupki mieszaniny na przygotowaną blachę.
    3. Piec 18 do 20 minut w nagrzanym piekarniku, lub do momentu gdy ciasteczka będą miały lekko złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia na blasze, wtedy łatwiej je będzie można zdejmować.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magster
    autor:
    3

    Moje ulubione kokoski! - 09 lis 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis